Onze werkwijze

Onderzoek

Bij het eerste bezoek aan de podotherapeut probeert deze door middel van een vraaggesprek (anamnese) en onderzoek de aard en de oorzaak van de klacht te achterhalen. Dit onderzoek is uit de volgende onderdelen opgebouwd:

Inspectie

Er wordt gekeken naar de houding, met speciale aandacht voor de voeten. Tevens wordt een afdruk (blauwdruk) van de voeten gemaakt, waarbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van verhoogde druk onder de voet.

Palpatie

Bij de palpatie wordt de pijnklacht opgezocht. De podotherapeut probeert middels voelen, drukken en/of duwen de locatie en de aard van de klacht vast te stellen.

Functieonderzoek

De bewegingsmogelijkheden van de voet worden nagekeken en de kracht van de spieren kan worden getest.

Ganganalyse

De podotherapeut bekijkt de afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Schoeninspectie

De (sport)schoenen worden nagekeken. Er wordt gelet op lengte, breedte, sluiting, stevigheid en slijtage. De slijtage van de zool kan vaak gekoppeld worden aan het looppatroon.

Echografie

Met behulp van echo-apparatuur is het mogelijk om beeldopnamen te maken van onder andere spieren en pezen in de voet. Hiermee kunnen we eventuele weefselschade, spierscheuringen of verkalkingen (bijvoorbeeld hielspoor) in beeld brengen.

Echografie is beschikbaar op locatie Maasbracht. 

Video-analyse

Een videoanalyse is extra waardevol om in te zetten bij sporters of mensen die veel stappen zetten op een dag. Bij hen kan een afwijking in het bewegingspatroon extra veel impact hebben.

De camera ziet wat met het blote oog niet te zien is. Doordat de camera veel meer beelden waarneemt is het mogelijk om de kleinste afwijking in het bewegingspatroon in kaart te brengen. Het beeld kan vertraagd worden afgespeeld of per frame worden bekeken. Ook is het mogelijk om de hoeken in bijvoorbeeld de enkel en de knie op te meten en te vergelijken.

Een videoanalyse kan alleen op locatie Maasbracht worden gemaakt.

Drukmeet analyse

De drukmeetanalyse is een aanvullend onderzoek waarbij onze podotherapeuten de druk onder de voeten analyseren. Hiermee kan onder andere bepaald worden hoe de afwikkeling verloopt, hoe stabiel u staat en hoe de druk zich tijdens iedere fase van het lopen verplaatst. Ook kan de drukmeetanalyse ingezet worden om te bekijken wat het effect van een therapie is.

Een aantal voorbeelden waarbij het inzetten van een drukmeetanalyse waardevol is:

  • Tijdens het onderzoek blijkt een hardnekkige likdoorn te ontstaan op de plaats waar te veel druk aanwezig is. Deze persoon ontvangt een schoenadvies en een zooltherapie ter ontlasting van de pijnlijke plek. Met behulp van de drukmeetanalyse wordt inzichtelijk waar en hoeveel de druk is veranderd. 
  • Na een omgeslagen enkel merken we een blokkade in de voet op. Dit heeft effect op het looppatroon. Om de blokkade op te lossen, wordt een manuele behandeling uitgevoerd. Door middel van de drukmeetanalyse kunnen wij laten zien hoe uw looppatroon is veranderd door het oplossen van de blokkade.
  • Een cliënt geeft aan met regelmaat te vallen. Hierbij kunnen wij de drukmeetanalyse inzetten om te testen hoe stabiel deze cliënt staat. Met behulp van oefentherapie kan gewerkt worden aan de stabiliteit. Na enkele weken kunnen we de drukmeetanalyse inzetten om te bepalen hoe succesvol de oefentherapie is geweest. 

Een drukmeetanalyse kan alleen op locaties Maasbracht en Herten gemaakt worden.

 

 

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.