Nieuws

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen symmetrisch spiegelbeeld heeft? Heeft u veel last van uw rug tijdens langdurig stilstaan?  Altijd één schouder waar tassen vanaf glijden? Dan bestaat de kans dat u een beenlengteverschil heeft. In deze blog leggen wij u hier alles over uit.

Wat is een beenlengteverschil?
Een beenlengteverschil betekent dat het linkerbeen en het rechterbeen niet even lang zijn. Het verschil in lengte kan in zowel het onderbeen als het bovenbeen ontstaan. Als gevolg hiervan worden de knieën, heupen en bekken ongelijk belast. Doordat het bekken scheef staat en het lichaam het hoofd recht wilt houden, kunnen zelfs de ruggenwervels scheef gaan staan. Soms heeft dit een scoliose (S of C curve van de rug) tot gevolg.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?
Een beenlengteverschil kan op verschillende manieren ontstaan. Wanneer kinderen groeien kan het voorkomen dat benen niet even snel groeien. Bij de meeste jongeren eindigt de groei van de benen op gelijke lengte. Bij een kleine groep jongeren blijft één been achter in groei en blijft daardoor korter. Als bij uw kind een beenlengteverschil wordt opgemerkt adviseren wij ieder half jaar de groei van het been te laten nameten. Afhankelijk van hoeveel verschil er tussen de benen zit en hoe de groei vordert worden therapiemogelijkheden met u besproken.
Een andere manier waarop veel beenlengteverschillen ontstaan is als gevolg van een operatie. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld verbrijzeling van een been als gevolg van een ongeval, een nieuwe heup of knie. Wanneer u bent hersteld van de ingreep is het verstandig om de lengte van uw benen na te laten meten.

Beenlengteverschil, wat nu?
Allereerst is het belangrijk dat u laat nameten of u een beenlengteverschil heeft. De podotherapeut kan dit voor u opmeten.
Wist u dat de meeste mensen een klein (<5mm) beenlengteverschil hebben? Zolang u hiervan geen klachten ondervindt, wordt hier meestal geen verdere actie op genomen. Het lichaam kan dit goed compenseren.
Heeft u wel klachten? Dan kan de podotherapeut een hakverhoging maken tot ongeveer 1cm. Met deze hakverhoging proberen we de lengte van de benen gelijker te maken. Het is niet altijd nodig om de benen precies even lang te maken. Vaak zal het gedeeltelijk compenseren van het lengteverschil het lichaam al voldoende helpen om klachtenvrij te blijven. Wist u dat u de hakverhoging gemaakt door de podotherapeut gewoon in uw schoenen te dragen is?
Als een hakverhoging van ongeveer 1cm onvoldoende blijkt, zult u verder worden verwezen. Het is namelijk niet mogelijk om de hakverhoging onbeperkt te blijven verhogen in uw schoenen: u kunt uw schoenen dan niet meer comfortabel dragen. De hakverhoging zal dan (gedeeltelijk) onder de schoen worden verwerkt. De (orthopedisch) schoenmaker kan deze aanpassing op een nette wijze voor u vervaardigen.
Bij jonge kinderen waarbij een blijvend fors beenlengteverschil geconstateerd wordt, kan het voorkomen dat uw kind wordt doorverwezen naar een specialist om de groei te monitoren.

Kan iedereen een hakverhoging verdragen?
Het lichaam is een bepaalde stand gewend. Wanneer een hakverhoging wordt gedragen, wordt de stand van zowel de knie, heup, bekken als rug veranderd. Bij de meeste mensen gaat dit goed, echter krijgen sommige mensen een tegenreactie op de hakverhoging. Krijgt u een tegenreactie? Blijf hier niet mee lopen en neem zo snel mogelijk contact op met uw podotherapeut om uw behandelplan verder bij te stellen. Uw podotherapeut zal altijd met u afstemmen wat de meest ideale hoogte is en samen met u afwegen of er wel of geen hakverhoging gemaakt wordt.

Kan ik in de loop van de jaren last krijgen van een beenlengteverschil?  
Dat is absoluut mogelijk. Het lichaam wordt minder elastisch door veroudering. Het is mogelijk dat uw lichaam op enig punt het beenlengteverschil minder goed kan compenseren waardoor pas na verloop van tijd klachten ontstaan.

Ik heb een hakverhoging, kan ik nog slippers of sandalen dragen?
Afhankelijk van de hoogte is dit zeker mogelijk. Eén mogelijkheid is de slipper/sandaal op maat te laten maken. U kunt denken aan onze FITS collectie. Ook zijn er confectiesandalen te verkrijgen waar u het voetbed uit kunt halen. Hierbij is het tot zekere hoogte mogelijk om de hakverhoging in de sandaal leggen. Zit er een losse hak onder uw zomerschoen? De (orthopedisch) schoenmaker kan hier een extra verhoging onder maken.

 

 

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.